Horgászverseny

 

 
II. Ongai Pontyfogó Horgászverseny!
2012. június 16-17.
 
Egyesületünk 1972-ben alakult meg DIGÉP Horgász Egyesület néven. Az alapító tagok a Diósgyőri Gépgyár dolgozói voltak, azaz olyan vasipari munkások, akik szabadidejükben a horgászatnak hódoltak. Az egyesület alakulásakor tagja lett a Magyar Országos Horgász Szövetségnek. Azóta jelentős szervezeti változás után ma alapító tagja a B.-A.-Z. megyei Horgász Szövetségnek.  
Az egyesület működését, szervezeti felépítését az alapszabály biztosítja, amely az egyesület belső törvénye, a tagokra nézve kötelező erejű. Az alapszabály természetesen a bekövetkezett társadalmi változásoknak megfelelően többször módosult, de funkcióját tekintve nem változott. 2002-ben névváltozás történt, ami alapján Ongai Horgász Egyesületté váltunk. 2011 novemberétől közhasznú egyesület lettünk.
2012-ben, az egyesület fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepeljük. A kerek évforduló méltó megünneplése e nagyszabású 24 órás páros horgászversennyel kezdődött és egy ünnepi k&¨zgyűléssel fog lezárulni, melynek időpontja a későbbiek folyamán fog konkretizálódni.
Mint ahogy a kiírásban szerepelt, a verseny II. számú. Ígéretünkhöz hűen 2012-ben is megrendezésre került a verseny.  Közel 12 hektáros, VII. számú tavunk lett a rendezvény helyszíne. Ez éven 35 párost tudtunk egymás zavarása nélkül, a horgászállásokra leültetni, szemben a tavalyi 24 párossal. A verseny gördülékeny lebonyolítását 15 fős rendezői csoport végezte.
A verseny megszervezése rendkívül összetett feladat elé állította a szervezőket. Ezúton is szeretném megköszönni áldozatos munkájukat. Külön k&¨szönettel tartozunk a támogatóknak, akik anyagi támogatásukkal segítették a verseny lebonyolítását.  
Itt kell megemlítenem: 
·         A Len-Véd Kft. tulajdonosát Lengyel Tam&´s Urat.
·         Erste vendégváró éterem tulajdonosát Fekete Noémi Emesét.
·         A Tisza Fish Kft. haltermelő cég tulajdonosát Mész&´ros János Urat.
·         Sporigó Horgászbolt tulajdonosát Szabó Géza Urat.
·         A BAZ. Megyei Horgász Szövetséget.
·         Ifj. Benke Tibor horgásztársunkat.
·         A Nemzeti Együttműködési Alapot.
 
2012. június 16-17-én megrendezett II. Ongai Pontyfogó horgászversenyünk összedíjazása: 150.000 Ft volt.
 
Az időjárás kegyeibe fogadta a verseny résztvevőit. Talán már túlzásba is vitte, hiszen országos melegrekordok dőltek meg a hét végén.
Reggel 8 órakor kezdődött a rendezvény. Regisztráció, köszöntő, sorsolás, versenyszabályzat ismertetés, horgászhelyek elfoglalása, táborok felépítése, etetés eseményei követték egymást a tényleges verseny előtti időszakban.
2012.06.16-án 12.00 órakor két dudaszóra elindult a II. pontyfogó horgászversenyünk. Már 12 óra 07 perckor merítő szákba került az első értékelhető hal.
 
Versenyzőink hatalmas elánnal kezdtek, 13 &´ra 30 perckor el kellett indítanunk a mérlegelőket. Az első mérlegelés során volt olyan versenyző párosunk, akinél 10 kg-ot meghaladó mennyiséget regisztráltunk. Minden várakozásunkat felülmúlta egy-két versenyzői páros teljesítménye. A mérlegelői stáb, szinte folyamatosan úton volt, versenyzőink embert prób&´ló teljesítményre késztették Őket.
Több versenyzőnk kiépített táboránál 5-10 fős baráti társaság gyűlt össze, rendkívül jó hangulatot teremtve. A verseny résztvevői zömében B.A.Z. megyéből érkeztek, de volt Budapesti versenyzőnk is.
18.00 órakor a horgászhelyekre, helybe szállítottuk a meleg vacsorát, hűtött ásványvizet.
Az éjszaka folyamán bár nem állt meg, de csökkent a halak kapókedve.
A reggel 6 órai összes&´tők alapján úgy tűnt, hogy az első helyezett várományosának előnye szinte behozhatatlan, de a második helyért még 4 csapat küzdött. A döntés az utolsó 1 órára maradt. Körömrágós pillanatok következtek. Heroikus küzdelemben egyetlen egy hal fogása döntötte el a második helyet.
A II. Ongai Pontyfogó Horgászverseny díjazottjai az alábbi csapatok, ill. személyek voltak:
 
 
Helyezés
Csapat
Név
Eredmény
I.
Horváth és Mikulák Team
Horváth Jenő Attila
34db
Mikulák Mihály
67,396 kg
II.
DEBILS Team
Budai Krisztián
15db
Nagy Péter
35,11 kg
III.
Kocák Team
Csík Zoltán
16 db
Kerékgyártó Tibor
34,828 kg
Legnagyobb halat fogó
Szalay Harri
4,852
 
 
 
Összesen 146 db hal került horogvégre, 313,896 kg súllyal. Mondanom sem kell, hogy mind a 146 db hal visszanyerte szabadságát, mérlegelés után azonnal vissza lettek engedve, éltető elemükbe. A részletes mérlegelési táblázat és a fényképfelvételek megtalálhatóak a www.ongaihorgasz.hu honlapon.
Gratulálunk a versenyzőknek! Találkozzunk jövőre ugyan itt!
 
Magam és az Ongai Horgász Egyesület Vezetősége nevében köszönetünket fejezzük ki a résztvevő csapatoknak a sportszerű versenyzésért, a szervezőknek a lelkes munkáért, a támogatóknak az önzetlen anyagi támogatásért.
 
 
 
                                                                                  Szabó Attila